Home      Blog      Articole      InfoContact      tel. 0727.859.777
imagine browser cu Google

Obsesia de a fi primul pe Google. SEO-mania...

> Ratiunea de a fi în primii 10. SERP-ul Google.
> Sa fii primul sau în prima pagina.
> Factori care impiedica plasarea site-ului in prima pagina.
> Sa fii în cap de pagina prin AdWords.
> Cautari organice. Definitie. Poti fi primul?

Sa fii pe prima pagina de la Google a devenit o obsesie a fiecaruia care are un site. Eu am rafinat-o si am transformat-o în a fi primul pe Google! Aceasta ambitie, sa fii primul, se rezolva printr-un singur mod: optimizarea site-ului! Se folosesc tehnici SEO (search engine optimization) sau, mai pe româneste spus, optimizare pentru motoarele de cautare.

In textul de mai jos am sa va explic de ce (cred eu) ca este o obsesie. De ce uneori ar trebui sa spunem STOP! Nu câstigam neaparat fiind primul, dar câstigam daca suntem printre primii. De ce si cand ar trebui sa fim totusi primii pe Google!? Pentru ca, totusi, sunt cazuri în care daca vrem sa facem ceva, vrem ceva de la site-ul nostru, atunci trebuie neaparat sa fim primii pe Google.

Cum am spus, totul se face prin SEO. Optimizarea site-ului insa devine un nonsens daca nu exista continut. Chiar asa, logic, ce sa optimizezi? Continutul site-ului evident, acesta este subiectul optimizarii. Iar daca ai continut mai mult, mai bogat in informatii, din nou devine logic ca ai un site mai puternic. Mai bun, mai relevant in domeniul pe care-l acopera. Si, atunci, site-ul este printre primele. Poate chiar primul...

optimizarea SEO te poate duce pe prima pozitie in SERP, e la fel ca in sport, totul e un concurs

Site-urile se afla de fapt intr-un mare concurs. Fiecare dintre ele este asemeni unui concurent si ajunge primul cine este cel mai puternic. Cine se antreneaza cel mai bine, cine are SEO cel mai bine pus la punct. Unul singur castiga, doar unul poate fi pe primul loc in SERP-ul Google.

> Optimizare SEO, ce înseamna de fapt...

Ratiunea de a fi in primii 10. SERP-ul Google

Sa incep prin a spune ce este SERP-ul. Acesta este de fapt un acronim de la „Search Engine Result Pages” si este acea pagina pe care sunt afisate rezultatele unei cautari. De exemplu, daca o sa cautati pe Google un magazin din Timisoara, in prima pagina vor fi afisate primele 10 rezultate. A doua pagina urmatoarele 10 si tot asa. Prima pagina este primul SERP, a doua al doilea, etc.

Cautarea de mai sus a fost una generala. Daca insa sunteti in cautarea unui magazin de pantofi, SERP-ul se va rafina, adica vor fi afisate numai magazinele de pantofi din Timisoara. Aceasta este esenta, atunci cand cineva cauta un produs, site-ul dvs sa fie afisat in primul SERP. Asta inseamna prima pagina Google.

De ce prima pagina? De ce nu a doua, a treia, a patra, etc.!? Pai tocmai pentru ca un virtual client nu are rabdare sa caute pâna la a zecea pagina... daca el vrea sa stie unde se gaseste cel mai apropiat magazin din Timisoara, atunci il va alege din prima pagina. Primul SERP. Eventual se uita si ce este in pagina a doua, mai rar în a treia. Sunt foarte rare cazurile in care cineva cauta in tot ce arata Google...

Scopul manoperei de optimizare SEO a unui site inseamna exact acest lucru: sa faci un site sa apara cat mai in fata. In primul SERP daca se poate. Chiar prima pozitie! Caci nimeni nu are rabdare sa caute, nu are timp si nici nu exista vreun sens în aceasta privinta. Caci un rezultat relevant va fi afisat în primele rânduri. Cu cât este mai relevant, cu atât mai sus. Cu cât mai sus, cu atât mai buna este optimizarea SEO realizata.

Sa fii primul sau în prima pagina...

În ambele variante exista situatii si situatii. Adica în unele business-uri este vital sa fii primul cu aproape indiferent ce slogan. În altele sa fii în prima pagina dar cu un slogan ce te face remarcat e o reteta mai buna. În ambele SEO are un cuvânt greu de spus. Esential.

Mai jos încerc sa explic, bazandu-ma pe experienta mea, de ce in unele cazuri primul loc în SERP-ul Google este hotarâtor.

Ce înseamna sa fii în prima pozitie

Unele afaceri traiesc doar pentru ca sunt primele. De exemplu, cele de tractari auto. Atunci când esti cu masina în sant, dupa un accident, nu-ti mai arde de testat piata, care firma de tractari e mai ieftina, care are referinte mai bune. Cauti pe net tractari auto si suni la primul site! La primul anunt. Te grabesti sa ajungi acasa, la spital, la un service auto...

competitie auto

Concursul dintre site-uri seamana foarte bine cu o competitie sportiva.

Asa se iau tepele. Nu este vina celui care a facut optimizarea SEO la site-ul firmei de tractari auto. N-are de unde sa stie felul în care lucreaza, felul în care tarifeaza sau daca are sau nu costuri ascunse. Concluzia este aceea ca la firmele de tractari auto cea mai buna investitie în reclama este de fapt în SEO. Adica sa fii daca se poate primul într-o anumita zona, în cea care te intereseaza.

Optimizare SEO pentru prima pagina

Alte afaceri traiesc bine merci daca sunt în prima pagina. Le este suficient. Acestora, obsesia primului loc le este relativ straina. De exemplu, un site de croitorie, de confectii textile. Afacerile acestea la care alegerea clientului depinde si de gusturi, de preferinte, este suficient sa fie în rima pagina. Chiar si a doua.

Posesorii unor afaceri cu „de gustibus” au un SEO mai calm, mai orientat spre o paleta larga de clienti. Spre cei care aleg pe îndelete, cei care nu vor sa cumpere primul produs care le iese în cale, aceia care stau si aleg, se uita, compara...

> Optimizarea site-urilor. SEO pentru autodidacti

Factori care împiedica plasarea site-ului în prima pagina

Vom trece relativ repede peste primii doi, fara a-i ignora însa. Primul factor care îti sta în cale este chiar concurenta. Sa fiti convinsi ca si concurentii dvs. au auzit de optimizarea SEO a unui site. si ei stiu ca un continut bun în paginile lor web aduce în cele din urma succesul. Ori, în aceste conditii, totul devine un concurs. La orice concurs exista câstigator si învinsi...

Optimizarea SEO inexistenta sau insuficienta este o slabiciune majora a unui site. Denota ca se întelege despre ce e vorba dar lucurile nu sunt duse pâna la capat. Cauzele ar fi multiple, de la o anumita lejeritate în abordarea problemei si pâna la o munca proasta în acest sens. Opinia mea este ca pentru a optimiza un site, pentru a face SEO de calitate, trebuie în primul rând înteles site-ul. Trebuie cunoscuta conjunctura în care au aparut paginile web respective.

Nu pot fi emise pretentii de a fi înaintea celorlalti, în speta a celor care au cam aceleasi lucruri de aratat daca nu se fac eforturi de pune mai bine în valoare calitatile site-ului. Nu este un exercitiu de estetica, ba dimpotriva, as spune ca estetica nici nu se regaseste printre optiunile SEO. Ca sa fii gasit, bine gasit, trebuie depus efortul a te vedea cine vei sa te vada. Adica motoarele de cautare, caci ele se uita la site.

Optimizarea SEO tardiva înseamna ca un anumit site, o anumita pagina este vazuta într-un anumit fel de catre Google. Si care, de multe ori, nu ne avantajeaza. Si vrem sa schimbam. Din experienta, pot sa spun ca reindexarea unei pagini de face cu întârziere. De multe ori. Aceasta întârziere este semnificativa. Ori, în aceste conditii, simtim o frustrare destul de serioasa când vedem ca muncim si muncim si rezultatele nu apar. Dar, tot din experienta, pot spune ca urcarea site-ului nu are cum sa nu apara in cele din urma.

Super-optimizarea SEO

Este poate principalul factor care pune bete-n roate posesorilor de site-uri. Ca sa întelegem, cred ca ar fi buna asemanarea cu un interlocutor care vorbeste doar cu ticuri verbale. Sa discuti cu cineva care foloseste mereu aceleasi cuvinte, aceleasi expresii, acesta este un lucru de multe ori deranjant. Toti evitam astfel de persoane. La fel este si cu Google. Cei care au creat softul de analiza al site-urilor considera ca super-optimizarea nu este de dorit, nu influenteaza calitatea paginilor web!

Penalitatile

Eu as spune ca nu (prea) exista penalitati ale celor de la Google. Mai degraba îti ignora site-ul, dar nu te poate penaliza, cum adica, ce ar însemna o penalizare. În fine, este doar un mod de exprimare. Adevarul este ca a te ignora Google este chiar o senzatie de penalitate.

Pur si simplu ignora pagina sau site-ul cu probleme. Ce probleme ar trebui sa aiba un site ca sa fie ignorat!? Una dintre ele ar fi, de exemplu, plagiatul. Copy-paste. Redirectionarile. Continutul fals, pe care robotii de cautare nu-l pot detecta, de multe ori, atunci când este descoperit, este ignorat. Se întâlnesc situatii când cineva raporteaza un continut ilegal al unui site. Atunci, administratorii de la Google intervin si seteaza ca pagina sau site-ul sa nu fie vizibile. Sau sa le arate printre ultimele. Asta ar fi penalizarea...

Sa fii primul prin AdWords

AdWords este un sistem de anunturi publicitare al celor de la Google. Ele apar în capul paginii sau jos, au culoarea diferita (verde), au eticheta „Anunt”... Trebuie sa va faceti cont la acest sistem si puteti publica anunturi. De câte ori cineva din zona dvs de interes cauta ceva, apare si anuntul cu site-ul dvs. Trebuie înteles însa ca nu este vorba nici pe departe de optimizare SEO, altceva, veti intelege mai jos.

asemanare pitici cu optimizare SEO

La fel ca in viata, prin AdWords orice pitic poate conduce o masina, dar numai prin optimizare SEO ea va fi mereu in fruntea plutonului...

Puteti sa setati mai multi factori. De exemplu, daca vindeti pantofi in Timisoara, de cate ori cineva cauta pantofi si respectivul este din Timisoara, acesta o sa vada anuntul dvs. Plasat primul sau in josul paginii. Locul unde apare anuntul este dictat de câti bani platiti. Dati mai mult, apare primul. Nu mai platiti, gata, ati disparut din Google!

Deci, AdWords este un sistem care te pune primul atât timp cât platesti. Unii zic si ca odata ce ai intrat în el nu mai exista nimic organic la site. Eu refuz sa cred, dar ma rog, pâna la proba contrarie. Optimizarea SEO face ca un site sa fie gasit în mod organic. Adica doar datorita valorii lui. Aceasta este diferenta dintre cele doua moduri de afisari. Cele platite apar la început, cele care sunt acolo prin valoare apar în ordinea „de concurs”.

Cautari organice. Definitie. Poti fi primul?

Cum am spus mai sus, prin sistemul AdWords poti fi primul oricand. Trebuie doar sa platesti. Dar, cand nu mai ai bani, cand bugetul nu-ti mai permite? Sau cand cheltuielile depasesc veniturile, ce faci atunci? Evident, nu mai esti primul...

Intrebare: Pe ce loc va fi site-ul care nu mai plateste pentru reclama? Raspuns: Pe locul pe care-l merita, adica pe acela care rezulta din valoarea lui. Din relevanta site-ului, din felul in care i s-a facut optimizarea SEO. Acestea sunt rezultatele organice.

Adica, aca ne referim la un magazin de pantofi, ca sa pastram exemplul de mai sus, un site care vinde pantofi va fi afisat inaintea altuia (tot cu pantofi) doar daca este mai bun. Daca are informatii relevante depre pantofii pe care-i vinde. Eu as spune si ca nu doar daca are mai multi pantofi de vanzare. Aici nu merge cu mai multi pantofi, magazin mai mare deci e afisat in fata. Nu. În SEO este valabil: mai bun, mai în fata! Poti vinde 10 pantofi, daca ai un site mai bun apari înaintea celui cu o suta de perechi. Sigur!

Sa recapitulam putin. Dupa tot ce ati citit mai sus, daca ati avut rabdare, ar fi trebuit sa intelegeti care este esenta celor doua principale tipuri de afisari in Google. Respectiv in functie de banii pe care-i platiti la AdWords sau in functie de valoarea site-ului. Doar proprietarul site-ului poate decide ce cale de publicitate alege. In functie de serviciile oferite si de valoarea lor.

Concluzie

Prin AdWords poti fi primul oricand si orice continut ar avea site-ul. Este o metoda rapida de a ajunge la client. Însa, in acelasi timp, este foarte scumpa. Atunci cand nu mai platesti,. Nu mai existi!

Cautarile organice se adreseaza celor care investesc in calitatea serviciilor pe care le ofera. Implicit in continutul unui site. Este o metoda mai lenta, la un site se munceste destul de mult. Cum am spus, este terenul celor care se ocupa de optimzarea SEO. Site-ul va exista intotdeauna, atat timp cat va preocupa, cat îi asigurati mentenanta. Este mai ieftin dar dureaza mai mult pana se instaleaza in prima pagina. Timpul este cu atat mai mare cu cat concurenta este mai apriga.

Acum stiti despre ce e vorba. E timpul sa alegeti...